Kris och trauma

Kris

Med kris menar vi när du drabbas av en ofta oväntad och omvälvande yttre händelse eller en reaktion på en långvarig belastning. Kris är en naturlig en reaktion på en svår händelse. Ofta kan krisen handla om en hotfull händelse, sorg eller en kränkning av något slag.

Trauma

Ibland kan allvarliga händelser vara svåra att gå vidare ifrån. Kanske har du kvarstående stress/ ångest vilket kan påverka din sömn. Det kan vara ofrivilliga minnesbilder av det svåra, mardrömmar eller så kallade flashbacks då det känns som att det hemska sker om och om igen. Du kan undvika att tänka på händelsen och känna dig känslomässigt avstängd. Eller så undviker du situationer som påminner om det svåra och får svårt att leva ditt liv som tidigare. Du kanske märker att dina tankar är förändrade och att du har svårt att känna dig trygg. Skuldkänslor och skam kan göra att du anklagar dig själv.

Om du känner igen dig i något av ovanstående kan det hända att du har PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Detta innebär att den naturliga återhämtning hakat upp sig.

Det kan också vara så att du drar dig undan från andra, inte känner att lust och glädje på samma sätt som tidigare och att du har mycket negativa tankar om dig själv och framtiden. I så fall kan du ha en depression.

Sexuella övergrepp och våldtäkt

Om du har blivit utsatt för en sexuell handling mot din vilja är det ett sexuellt övergrepp. Det kan till exempel vara att någon tagit på din kropp eller kanske filmat dig avklädd utan ditt medgivande.

Våldtäkt är ett sexuellt övergrepp som innebär påtvingat sex (eller jämförbar handling), alltså sex mot din vilja. Våldtäkten behöver inte innehålla fysiskt våld och 7 av 10 reagerar inte med att kämpa emot, utan blir paralyserade av chock och rädsla. En våldtäkt kan också vara att någon har sex med dig när är starkt berusad eller sover (i så kallat särskilt utsatt läge).

Det är vanligt att man som utsatt inte riktigt förstår vad man har varit med om. Kanske lägger du skulden på dig själv eller skäms över det inträffade? Vi på TellUs utgår alltid från att det du upplevt är sant, men att det ibland är svårt att veta vad man varit med om. Vi kommer stå på din sida och hjälpa dig berätta.

Om du inte har vågat eller velat berätta om övergreppet för andra är du inte ensam. Bara hälften av alla utsatta berättar för någon annan om vad de blivit utsatta för. Och ungefär en av tio söker hjälp från vården. Detta vill vi ändra på! I och med #metoo så har allt fler utsatta berättat om sina erfarenheter av både sexuella trakasserier och övergrepp. Uppmärksamheten kring #metoo hoppas vi kommer leda till att fler berättar för andra, att de som behöver får det stöd de behöver och att allt mer arbete fokuserar på att förhindra trakasserier/övergrepp.

Sexuella trakasserier

Om du upplever att du har blivit utsatt för en kränkande behandling av sexuell karaktär är det sexuella trakasserier. Det är du som är utsatt som avgör vad du uppfattar som kränkande. Det är alltför vanligt att du som utsatt lägger skulden på dig själv vilket även gör att du inte vågar diskutera det inträffade med andra på grund av skam. Till oss kan du komma för att reda i det inträffade och få klarhet i vad du har upplevt. Vi kan råda dig i hur du kan gå vidare och erbjuder professionellt stöd vid behov.

Utsatt på nätet

Vi vet att utsatthet på nätet är ett omfattande problem samtidigt som det inte finns någonstans för den utsatta att vända sig för stöd och behandling. Sexuella övergrepp på nätet kan påverka dig på samma sätt som övergrepp som sker utanför nätet. Du som är utsatt kan reagera med posttraumatiska symtom (se PTSD) och har samma rätt till stöd och behandling som de som är utsatta för övergrepp IRL.

Ångest och Depression

Ångest

De flesta människor kommer någon gång känna ångest- stark oro som känns tydligt i kroppen. Detta är inget farligt och går ofta att hantera. Om du märker att ångesten påverkar ditt liv i stor utsträckning bör du söka hjälp. Det kan till exempel vara att du undviker situationer för att slippa ångest, som att åka kommunalt eller träffa andra människor. Det kan även vara att du undviker att tänka på jobba saker eller tvärtom, att du ältar saker och inte kan sluta oroa dig. Ångest är inte farligt, men känns obehagligt. Kontakta oss för psykologisk behandling mot ångest.

Depression

Genom livet kommer alla människor stöta på motgångar eller prövningar som till exempel sorg, separation, konflikt och misslyckande. Att reagera med ledsamhet är naturligt och oftast så ger känslorna med sig med tiden. Om du fortsätter känna dig nedstämd och även märker att du inte gläds som du brukar, inte har ork, känner dig irriterad och har mycket negativa tankar om dig själv och framtiden så kanske du har drabbats av en depression. Depression är ett vanligt tillstånd och drabbar ungefär var femte person någon gång i livet. Vi erbjuder psykologisk behandling för depression. Redan efter några veckor kan du få resultat av behandlingen och börja må bättre.